Oogonderzoek

Bij een uitgebreid oogonderzoek wordt niet alleen de bril- en/of lenssterkte gemeten, maar wordt er tevens goed gekeken naar verdere functionaliteit en gezondheid van de ogen.

Nadat de sterkte van beide ogen gemeten is, wordt de samenwerking van het ogenpaar onderzocht. Elk oog heeft namelijk 6 oogspieren die voor het richten van de ogen zorgen en beide ogen moeten daarbij goed samen kunnen werken voor een comfortabel beeld! Soms hebben ze daarbij ondersteuning nodig d.m.v. oogspierversterkende oefeningen of prisma’s

Ook wordt er met een speciale microscoop (spleetlamp) naar het voorste gedeelte van het oog gekeken, zoals het oogbindvlies, de oogleden, het hoornvlies, de iris, de ooglens en de wimpers. Afwijkende resultaten van dit onderzoek wijzen mogelijk op de ontwikkeling van cataract (staar), op littekens of krassen op het hoornvlies of op een hoornvliesaandoening.

Indien nodig wordt met de corneatopgraaf het hoornvlies in kaart gebracht om afwijkingen zoals keratoconus te kunnen opsporen.

Met een Tonometer wordt de (intraoculaire) oogdruk gemeten. Te hoge oogdruk kan wijzen op de oogziekte Glaucoom, waarbij het gezichtsveld steeds kleiner wordt. In tegenstelling tot wat er soms gedacht wordt voel je meestal helemaal niets van een te hoge oogdruk! Hoe eerder de diagnose des te gunstiger de prognose!

Tot slot wordt er een hoge resolutie foto gemaakt van het achterste deel van het oog: het netvlies en de oogzenuw. Dit gebeurt met een volautomatische fundus-camera waarbij geen pupilverwijdende druppels nodig zijn. Op zo’n foto kunnen diverse netvliesafwijkingen worden opgespoord en is zeer belangrijk voor controles bij diabetes, netvliesloslating en glaucoom. Maar ook afwijkingen aan de Macula (centrale gezichtsveld) kunnen worden ontdekt.

De foto wordt beoordeeld door een gekwalificeerd Optometrist en indien nodig wordt u doorverwezen naar de Oogarts.

Zo’n volledig oogonderzoek neemt ongeveer 30 minuten in beslag en wordt uitsluitend op afspraak uitgevoerd. De kosten voor het onderzoek zijn €35,-

Heeft u twijfel over de gezondheid van uw ogen en/of de stap naar huisarts/oogarts gaat u te ver? Laat uw ogen eens uitgebreid checken en voorkom mogelijke visuele beperkingen…..uw ogen zijn het waard!

Reacties 1

  1. Na drie nogal vervelende ervaringen in het nabije verleden met keten opticiens, kwam ik uiteindelijk bij Optiek Peter terecht. Wat een fijne ervaring was dat, direct een afspraak kunnen maken voor een oogmeting, de volgende dag kon ik al terecht en na meting ook gelijk een zeer betaalbare en mooi montuur aangeschaft. Tot mijn verbazing kon ik een uurtje later al mijn nieuwe bril en glazen ophalen. Met een goed zicht blij de winkel verlaten en natuurlijk ook blij verrast met het getoonde vakmanschap en prima dienstverlening. Bedankt! en tot spoedig.
    Theo Schouten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *